Автор Тема: Не взимайте Кане Корсо!  (Прочетена 125109 пъти)

Неактивен Chavo

 • Администратор
 • Sr. Member
 • ***
 • Публикации: 422
 • Рейтинг: +0/-0
Проявявате интерес да си вземете Кане Корсо? Вероятно това е така, иначе сигурно нямаше да четете тази статия. Сигурно вече сте чул/а колко прекрасна порода е Кане Корсо.
Е, мисля, че преди да е станало прекалено късно, трябва да прочетете и че

КАНЕ КОРСО НЕ Е ИДЕАЛНАТА ПОРОДА ЗА ВСЕКИГО

Тази порода има и някои черти, които за някои хора са очарователни, но пък други ги смятат за леко неприятни, докато трети ги намират за абсолютно непоносими.


За различните нужди има различни породи. В света има над 200 чистокръвни породи кучета. Може би някоя от тях ще е по-добра за Вас. А може би ще ви е по-добре с котка, златна рибка, папагалче, хамстер или с някои домашни растения.

НЕ ВЗИМАЙТЕ КАНЕ КОРСО
, ако към породата Ви привлича основно външният й вид. Веднъж след като израсне от етапа „сладко пале“, Кане Корсо се превръща в около 50-килограмово куче, което изисква интензивна социализация и обучение от опитен собственик. Кане Корсо не е безгрижен мастиф и няма да автоматично да обича всеки, когото срещне. То се отнася с безразличие към други хора и кучета и е МНОГО склонно да защитава своето семейство и дом. Кане Корсо е уникално, чувствително, интензивно лоялно, готово да защитава и сериозно – качества, които налагат внимателно обмисляне преди да се вземе решение за придобиване на такова куче.
 
НЕ ВЗИМАЙТЕ КАНЕ КОРСО, ако нямате намерение да го възпитавате и обучавате. Обучението за основно послушание и спазването на правила в дома не е по желание. Като абсолютен минимум трябва да научите кучето си надеждно да изпълнява команди да дойде при вас, да легне, да застане на място и да върви до вас, със или без повод, независимо от изкушенията наоколо. Кучето трябва да се научи да спазва правилата в дома: Например позволено ли е да се качва по мебелите? Позволено ли му е да проси от масата? Какво позволявате и какво не, е без значение. Важното е вие, а не кучето, да направите съответния избор и да налагате последователно вашите правила. В процеса на усвояване на командите, те трябва да се интегрират в ежедневния живот като се използват, където е подходящо, и да се налагат последователно.

Младите кученца Кане Корсо (КК) се обучават сравнително лесно: те са интелигентни, със спокойна натура и относително добро време на запазване на вниманието. След като КК веднъж научи нещо, то е склонно да запази наученото. Вашето сладко малко кутре ще порасне и ще се превърне в голямо и силно куче, което е много самоуверено и с решимостта да завърши това, което е започнало. Ако при порастването си то е научено да уважава вас и вашите правила, то цялата му физическа и духовна сила ще работят за вас. Ако обаче е пораснало без правила и ръководство от ваша страна, то със сигурност ще си направи свои правила и неговата сила често ще е в противоречие с вашите нужди и желания. Например то може да ви влачи по улицата все едно е на състезание по дърпане на тежести; може да краде храна от масата ви или са забрани на гостите ви да влизат в неговия дом. Това обучение не може да бъде делегирано на някой друг. Няма начин, например, да изпратите кучето в някой кучешки пансион, защото отношенията на уважение и подчинение са персонални между кучето и човека, който осъществява обучението. Това важи повече или по-малко за всички кучета, но се отнася в много голяма степен за Кане Корсо. Вие може и да искате помощ от опитен треньор, който да ви научи как да се справите с кучето, но в крайна сметка Вие сте човекът, който трябва да обучи и възпита кучето. След доброто усвояване на всеки урок останалите членове на домакинството (с изключение на малките деца) трябва също да работят с кучето и да изискват от него подчинение.

Опитът показва, че една от съществените причини за изоставяне на Кане Корсо от стопаните му изглежда да е неуспехът да се обучи кучето. Ако нямате намерение да обучавате кучето си, за предпочитане докато е малко, може би ще е по-добре за Вас да си вземете куче от порода, която е по-малка и по-склонна да се подчинява.


НЕ ВЗИМАЙТЕ КАНЕ КОРСО, ако Ви липсват лидерски качества. Каквато и да е породата, ако Вие не поемете ролята на лидер, кучето ще направи това рано или късно, с повече или по-малко неприятни последствия за абдикиралия собственик. Породите, както и отделните индивиди в рамките на една порода, се различават съществено по склонността си към доминиране.

Кане Корсо е порода, която е склонна да проявява доминантност. Вие наистина не можете да си позволите да оставите едно Кане Корсо да стане Ваш бос. Не е необходимо да имате личността или маниерите на сержант от морската пехота, но е добре да притежавате спокойната и тиха самоувереност на успешен родител или учител. Ако смятате, че за Вас ще бъде проблем спокойно и уверено да се наложите като лидер, то тогава е по-добре да изберете друга порода, която е известна с по-голямата си склонност да се подчинява, като например Голдън ретривър.  Или поискайте от развъдчика да Ви подбере някое от по-покорните кученца в кучилото. Ако цялата идея да бъдете шефът Ви плаши или отблъсква, то най-добре изобщо не си взимайте куче. Котките не очакват от Вас да бъдете лидер.


НЕ ВЗИМАЙТЕ КАНЕ КОРСО, ако искате куче, което е съвършено неагресивно и несклонно да бъде защитник. Повечето Кане Корсо са уверени и склонни да отстояват своето. Когато бъде изправено пред заплаха, истинското Кане Корсо ще бъде готово по-скоро да се бие, отколкото да избяга. Поради това то може да отговори агресивно в ситуации, в които много други породи биха отстъпили. Повечето Кане Корсо имат известна склонност да действат агресивно за да прогонят натрапници от своята територия (т.е. Вашия дом) и да противодействат на нападение срещу членове на семейството. Без обучение и ръководство от Ваша страна, кучето няма да може правилно да прецени кого да прогони и кого да толерира. Без обучение и ръководство, рано или късно Вашето куче може да нарани невинен човек, с всички произтичащи от това неприятни последствия. С добро обучение и ръководство от Ваша страна, то може да бъде безкрайно полезно като защитник на Вашия дом и семейство.

Ако не изпитвате нужда от налагащо се куче, ако се притеснявате от лаещо куче на Вашата врата или ако имате съмнения относно своите способности или желание да осигурите добра социализация, обучение и ръководство, то моля да изберете някоя от многото породи, известни с изцяло неагресивния си темперамент.

НЕ ВЗИМАЙТЕ КАНЕ КОРСО, ако нямате желание да споделите дома и живота си с Вашето куче. Кане Корсо са отглеждани да споделят работата в семейството и да прекарват повечето от времето заедно с него. Те се чувстват отлично с компания и искат да бъдат там, където сте Вие. Те ще са най-щастливи да живеят в дома Ви и да излизат с Вас, когато Вие излизате. Въпреки че обикновено приемат да бъдат оставяни сами в къщи, те не трябва да бъдат изолирани в задния двор или в кучешка колиба. Кученце, което е изолирано от дома, вероятно израсне несоциализирано (страхливо и/или непровокирано агресивно), непокорно и нещастно. Освен това то може да развие и вредни навици за прекарване на времето като копаене или лаене, което ще дразни Вас и/или Вашите съседи. Изолирано по-подобен начин възрастно куче също ще се чувства зле.
Ако не желаете да сте в компанията на кучето си възможно най-дълго, ако не харесвате то да спи в стаята Ви през нощта и да споделя много от дейностите Ви през деня, по-добре изберете порода, която е по-малко ориентирана към човешката компания. Същото се отнася и за случаите, когато работата Ви или други задължения не Ви позволяват да прекарвате много време с кучето си.

НЕ ВЗИМАЙТЕ КАНЕ КОРСО, ако не цените лежерната компания и спокойната обич. Кане Корсо се привързва силно към семейството си, но не излага чувствата си на показ. Някои кучета от тази порода са забележимо сдържани, други са по-открити, но като цяло малко възрастни са склонни бурно да демонстрират привързаността си. Те осъществяват забележителен зрителен контакт с любимите си хора. Обичат да са близо до Вас и просто да Ви правят компания, обикновено в същата стая, за предпочитане на удобна постелка или на възглавница в ъгъла, или под масата. Обичат да им говорите, галите или гушкате, когато пожелаете, но са умерени и не прекаляват с идване да си поискат повече внимание. Те са чувствителни за настроенията на любимите си хора. Когато Вие сте радостни, горди, сърдити или натъжени Вашето Кане Корсо веднага ще усети това и ще вярва, че то е причината за тези настроения. Връзката може да се отличава с голяма мекота, дълбочина и финес, връзка на ниво „възрастен – възрастен“, въпреки че не е тотално лишена от игривост. Разбира се, като малки Кане Корсо ще бъдат по-зависими, по-игриви и по-демонстративни. Общо взето, Кане Корсо обикновено са по-скоро сериозни, отколкото лекомислени клоуни и подлизурковци.


НЕ ВЗИМАЙТЕ КАНЕ КОРСО, ако сте много взискателни към чистотата във Вашия дом. Въпреки че, технически погледнато, Кане Корсо не ръсят дълги косми и не изискват особени грижи за козината, те все пак сменят козина поне два пъти в годината и къщата Ви може да бъде пълна с търкалящи се „прашни зайчета“. По никакъв начин не искам да кажа, че трябва да сте мърляч или мърла за да живеете щастливо с куче, но определено ще Ви е необходимо разбирането, че компанията на Вашето куче означава за вас повече, отколкото безукорната чистота и Вие ще трябва да се чувствате достатъчно добре дори и с къща, която не е в перфектен ред. Всички кучета, както и всички деца, обикновено създават по-голямо или по-малко безредие в къщата. Котките със сигурност са по-чисти, а пък златните рибки едва ли някога биха застрашили реда в къщата.


НЕ ВЗИМАЙТЕ КАНЕ КОРСО, ако ежедневните физически упражнения не са по вкуса Ви. Кане Корсо имат нужда от упражнения за да се поддържат в добро състояние сърцето, белия дроб и мускулния тонус. Възрастното Кане Корсо трябва да има поне една сутрешна и една вечерна разходка от над километър, като се движите с бърз ход или карате колело покрай него. За малките кученца са за предпочитане по-къси и по-бавни разходки на няколко пъти през деня. Освен разходките обаче, Вие ще е добре да „работите“ с Вашето Кане Корсо.  Тази порода е отглеждана за да работи здраво и съвременните кучета също се чувстват добре, когато имат работа. Всеки собственик на Кане Корсо трябва да е в състояние да отдели поне по 20 минути на ден за работа, обучение или игра с кучето.  Кане Корсо, които не се натоварват както физически, така и умствено, ще са склонни да правят бели и няма да „мислят“.  Тези активни интелигентни животни имат нужда от занимания и отговорности и е най-добре Вие да определите какви ще бъдат тези занимания. Защото иначе може да не Ви допадне това, което самото куче реши, че е важно за него.
Всички кучета имат нужда от ежедневни упражнения с по-голяма или по-малка продължителност и интензивност. Ако не сте в състояние или не желаете да осигурите такива упражнения или работа, то ще е по-добре да изберете някоя от многото малки и енергични породи, които могат да получат дозата си упражнения на малка площ. Повечето от териерите ще отговарят на това описание, но не се изненадвайте, ако те са склонни да ровят в земята, тъй като те са били отглеждани точно с тази цел. Котките може да се упражняват и в стаята със закачена на конец играчка, хамстерите се занимават самостоятелно във въртележка, а домашните растения изобщо нямат нужда от упражнения.


НЕ ВЗИМАЙТЕ КАНЕ КОРСО, ако сте на мнение, че кучетата трябва да тичат свободно. Без значение дали живеете в града или на село, никое куче не може да бъде безопасно оставено да тича на воля извън Вашата оградена собственост и без Вашето директно наблюдение и контрол. Цената на такава „свобода“ неизбежно ще бъде нараняване или смърт: в резултат на сбиване с други кучета, прегазване от автомобил или от разбираемо ядосани съседи. Въпреки, че Кане Корсо си падат домошари и са по-малко склонни да скитат, отколкото други породи, оставеното без надзор куче е рецепта за възникване на проблеми. Добре обучено на послушание Кане Корсо може да се наслаждава на ограничената и надзиравана свобода на разходки без повод с Вас, във внимателно подбрана среда. Ако не желаете отговорността, свързана с ограничаване и надзираване на Вашия домашен любимец, то тогава никоя порода куче не е подходяща за Вас.


НЕ ВЗИМАЙТЕ КАНЕ КОРСО, ако не можете да си позволите да закупите куче от тази порода, да го храните и да осигурите грижи за здравето му. Кане Корсо не е евтина порода за закупуване. Кученцето, закупено „изгодно“ от случаен търговец, може да се окаже изключително скъпо поради лош темперамент, лошо здравословно състояние и липса на необходимата  социализация. В същото време е възможно да бъде закупено на умерена цена възрастно куче или поотраснало кученце от разочарован собственик, от развъдник или приют, в който е било изоставено. Повечето от тези „употребявани“ Кане Корсо могат да се превърнат в чудесно куче за вас, ако можете да им осигурите правилно възпитание, ръководство и грижи.
Каквито и да са първоначалните разходи по придобиване на Вашето Кане Корсо, издръжката му няма да бъде евтина.


Тъй като са големи кучета, Кане Корсо ядат доста (има ли нужда да добавям, че каквото влиза от единия край, евентуално ще трябва да излезе от другия).  Големите кучета обикновено водят със себе си и големи сметки при ветеринаря, тъй като количеството на използваните упойки и медикаменти обикновено е пропорционално на телесното тегло.   Кастрирането на големи кучета също струва по-скъпо и представлява съществен разход. Кане Корсо, както и други едри породи, е предразположено към дисплазия на тазобедрената става, лечението на която може да бъде доста скъпо. Най-добрата застраховка срещу дисплазия е да закупите куче от развъдник, който може да докаже, че родителите (а още по-добре и бабата и дядото) нямат този проблем. Естествено, това означава да платите повече.
Трябва също така да се имат предвид текущите разходи за ваксини, обезпаразитяване и дължимият данък. Като цяло, всички кучета, независимо от породата и първоначалните разходи по придобиването им, изискват значителни разходи за издръжка и са свързани с много скъпи посещения при ветеринаря в случай на спешна необходимост.


НЕ ВЗИМАЙТЕ КАНЕ КОРСО, ако нямате желание и готовност да се ангажирате с него за целия му живот. Никое куче не заслужава да бъде изхвърлено на улицата или в приют, защото собствениците му са искат да се преместят в жилище, където не се допускат домашни любимци, или защото кучето вече не е сладкото малко кутре, или не се е превърнало в победител на конкурси за красота, или защото собствениците му, поради липса на лидерски умения и обучение, са допуснали то да се превърне в непокорен малолетен престъпник с цял репертоар от нежелани поведения. Изгледите за намиране на добър втори дом на „употребявано“ куче по начало не са много добри, но те са особено илюзорни за голямо куче с лошо възпитание. Шансовете да се намери осиновител за по-младо, добре обучено Кане Корсо, чийто собственик потърси съдействие от развъдчик или клуб, са сравнително добри, но възрастно Кане Корсо, стоварено в приют, няма да има почти никакви шансове за оцеляване, освен ако случайно не извади голям късмет и да попадне при човек, посветен на тази порода.

Продължителността на живота на Кане Корсо е 10-12 години. Ако това време Ви се вижда твърде дълго за да отдадете безусловна лоялност на Вашето куче, моля Ви, не взимайте Кане Корсо! В същност, тъй като продължителността на живота на повечето кучета е от този порядък, то просто не взимайте никакво куче!


ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Ако всички изброени по-горе „лоши новини“ за Кане Корсо не са Ви отблъснали от тази порода, то тогава на всяка цена ВЗЕМЕТЕ СИ КАНЕ КОРСО! Тази порода е точно толкова чудесна, колкото сте чули!


Превод със съкращения.
Оригиналната статия с автор Leilani Souza e публикувана във форум Canecorso.com (вече не активен).
« Последна редакция: юни 06, 2018, 11:35:43 am от Chavo »

Неактивен Chavo

 • Администратор
 • Sr. Member
 • ***
 • Публикации: 422
 • Рейтинг: +0/-0
И, в допълнение на теорията от преведения материал по-горе, малко практически наблюдения от живота с едно кане корсо:

Цитат
Кане Корсо се привързва силно към семейството си, но не излага чувствата си на показ. Някои кучета от тази порода са забележимо сдържани, други са по-открити, но като цяло малко възрастни са склонни бурно да демонстрират привързаността си. Те осъществяват забележителен зрителен контакт с любимите си хора. Обичат да са близо до Вас и просто да Ви правят компания, обикновено в същата стая, за предпочитане на удобна постелка или на възглавница в ъгъла, или под масата. Обичат да им говорите, галите или гушкате, когато пожелаете, но са умерени и не прекаляват с идване да си поискат повече внимание. Те са чувствителни за настроенията на любимите си хора.

Абсолютно вярно! Няма такъв гушкалник! Освен в случаите, когато спи на мястото си, обича да е близо до своите хора. Често търси и физически контакт - когато сме навън и сяда, обикновено гледа да е върху крака на някой от нас или поне се стреми да се облегне. Когато ляга, също се стреми да има контакт с някой от нас, а в идеалния случай - и с двамата едновременно. Умре си за ласки, но в никакъв случай не е нахален. Най-много да си позволи леко побутване с нос.

Към познати хора (роднини, приятели, съседи или някои собственици на други кучета, които често срещаме) е подчертано дружелюбен. Често пъти в парка,преди да обърне внимание на другите кучета, отива да каже "здрасти" на собствениците им. Много дружелюбен към деца.

Почти същото поведение констатирахме и при друго кане корсо (58-кг мъжкар на година и половина). Още след запознанството започна да се държи по абсолютно същия начин, както и нашия младеж, който чак изревнува шумно ... :)

За отбелязване е, че при 3 женски кане корсо, с които сме имали контакт, не се наблюдава толкова дружелюбност по отношение на странични хора. В никакъв случай не са враждебни, но се държат много по-резервирано и предпазливо.


Цитат
НЕ ВЗИМАЙТЕ КАНЕ КОРСО, ако сте много взискателни към чистотата във Вашия дом. Въпреки че, технически погледнато, Кане Корсо не ръсят дълги косми и не изискват особени грижи за козината, те все пак сменят козина поне два пъти в годината и къщата Ви може да бъде пълна с търкалящи се „прашни зайчета“. По никакъв начин не искам да кажа, че трябва да сте мърляч или мърла за да живеете щастливо с куче, но определено ще Ви е необходимо разбирането, че компанията на Вашето куче означава за вас повече, отколкото безукорната чистота и Вие ще трябва да се чувствате достатъчно добре дори и с къща, която не е в перфектен ред. Всички кучета, както и всички деца, обикновено създават по-голямо или по-малко безредие в къщата. ...

Също вярно. Не ръси дълги косми, но пък ръси къси и остри такива, които идеално се забиват по килими и мека мебел и не са особено лесни за почистване. :)

Човек трябва да внимава къде поставя купите с вода и храна. Най-добре да е върху някаква повърхност, която не се плаши от вода. Защото пиенето на вода обикновено е придружено с разплискване, а след приключване на процедурата, обикновено оставя след себе си пътечка от вода, стичаща се по бърните ...

Да не забравяме и слюнките, които се точат, докато куч чака да му бъде сервирана храната ...  ;D

Що се отнася до безредието, то това явно е по-скоро въпрос на темперамент и възпитание на конкретното кане корсо. Ние такива оплаквания нямаме. Дори, когато беше по-малък, нашият младеж старателно си събираше всички играчки в близост до мястото, за да не би някой да му ги задигне, а досега не е нанасял някакви поражения, които си струват споменаване. Вероятно в някаква степен това се дължи и на обстоятелството, че кучето рядко остава само за повече от 3-4 часа (ако не смятаме това, че прекарва нощта сам в хола на апартамента).


И още нещо, което за някои може да бъде дразнещо ...
Това е по-тиха версия на хъркането. Бивало е и по-шумно ...  ;D


Цитат
НЕ ВЗИМАЙТЕ КАНЕ КОРСО, ако ежедневните физически упражнения не са по вкуса Ви. Кане Корсо имат нужда от упражнения за да се поддържат в добро състояние сърцето, белия дроб и мускулния тонус. Възрастното Кане Корсо трябва да има поне една сутрешна и една вечерна разходка от над километър, като се движите с бърз ход или карате колело покрай него. За малките кученца са за предпочитане по-къси и по-бавни разходки на няколко пъти през деня.

Как е с възрастно кане корсо предстои да видим, но предполагам, че работата опира до особености на конкретното куче. Нашият се разхожда 2 пъти - сутрин и вечер - по над километър, като евентуално разходката се съчетава с игра с други кучета, която, според случая, може да бъде и доста интензивна. Когато разходката е била по-бегла, без натоварване, често пъти се прибира с нежелание и буквално се влачи.  Когато се е наиграл - припка доста охотно към дома. Като по-малък, ако не е успял да се измори добре при разходките, имаше навик понякога да устройва бурно търчане из стаята. Пък дори и малкото корсо все пак си е достатъчно голямо за да може да размества килими и по-леки мебели ... :)

Разходки в планината му се отразяват много добре, стига да не са прекалено дълги или в прекалено труден терен. 

Цитат
Тъй като са големи кучета, Кане Корсо ядат доста ... Големите кучета обикновено водят със себе си и големи сметки при ветеринаря, тъй като количеството на използваните упойки и медикаменти обикновено е пропорционално на телесното тегло. ... 

Тук вече е въпрос на тълкувание що е то "доста". В зависимост от храната, дневната дажба на 10-11-месечно корсо е от порядъка на 400-500 грама качествени гранули.
Сметките при ветеринаря са си .... ъъъъ ... сметки при ветеринаря и най-добре да не ви се налага ... :)Цитат
Ако всички изброени по-горе „лоши новини“ за Кане Корсо не са Ви отблъснали от тази порода, то тогава на всяка цена ВЗЕМЕТЕ СИ КАНЕ КОРСО! Тази порода е точно толкова чудесна, колкото сте чули!

Също абсолютно вярно! Нито за секунда не сме съжалили за избора си на порода!
« Последна редакция: юни 09, 2018, 00:10:38 am от Chavo »

Неактивен Chavo

 • Администратор
 • Sr. Member
 • ***
 • Публикации: 422
 • Рейтинг: +0/-0
... Що се отнася до безредието, то това явно е по-скоро въпрос на темперамент и възпитание на конкретното кане корсо. Ние такива оплаквания нямаме. ...

В интерес на истината, кане корсо, оставено само, може да предизвика и такива неща (снимки от рускоезичен форум на собственици на кане корсо):  ;D

 

Неактивен Chavo

 • Администратор
 • Sr. Member
 • ***
 • Публикации: 422
 • Рейтинг: +0/-0
Още една причина, която може да ви откаже да си вземете кане корсо:

Ако живеете по-високо от първи етаж и в сградата няма асансьор, трябва да имате предвид, че, ако Вашето куче има някакви здравословни проблеми, които да правят невъзможно или нежелателно придвижването на собствен ход, ролята на асансьор ще трябва да я изпълнявате  Вие. А носенето на 30-40 или повече килограмово куче на ръце нагоре и надолу по стълби си е упражнение, което далеч не е по силите на всеки ... :)

 
« Последна редакция: март 15, 2014, 20:45:18 pm от Chavo »

Неактивен Chavo

 • Администратор
 • Sr. Member
 • ***
 • Публикации: 422
 • Рейтинг: +0/-0
... Кане Корсо, както и други едри породи, е предразположено към дисплазия на тазобедрената става, лечението на която може да бъде доста скъпо. Най-добрата застраховка срещу дисплазия е да закупите куче от развъдник, който може да докаже, че родителите (а още по-добре и бабата и дядото) нямат този проблем. ...

Доколкото проблемът с дисплазията на тазобедрената става е доста известен, читавите развъдници обикновено правят изследвания за наличието й и могат да представят документи за родителите на Вашето кученце (ако не могат, значи  развъдникът не е коректен и следва да се замислите дали да вземете кане корсо от там).

Това, което обаче много малко развъдчици правят е, освен за тазобедрена дисплазия, да направят изследване и за проблеми с лакътните стави. Поради това, ще е добра идея, преди да изберете Вашето кане корсо, по възможност да проверите за наличие на подобни проблеми като говорите със собствениците на други кученца от същите родители. Когато правите това, ще е добре да се поинтересувате също така и дали някои от кучетата са имали някакви проблеми с кръстните връзки.
Оказва се, че, противно на общоприетите разбирания, проблемите със скъсани кръстни връзки на коляното в повечето случаи се дължат не на инцидентни травми, а на болест на кръстната връзка, за която се смята, че вероятно се предава по наследство и кане корсо е една от породите, които могат да бъдат засегнати от нея.« Последна редакция: ноември 13, 2018, 08:10:57 am от Chavo »

Неактивен Chavo

 • Администратор
 • Sr. Member
 • ***
 • Публикации: 422
 • Рейтинг: +0/-0
Малко опресняване на информацията въз основа на над 5-годишно съжителство с кане корсо ...

Цитат
НЕ ВЗИМАЙТЕ КАНЕ КОРСО, ако сте много взискателни към чистотата във Вашия дом. ...

Това определено е факт. Възможно е да има известни индивидуални различия, но нашият опит с корсо очертава като основен проблем работата на слюнчените жлези. Провисналите от муцуната лиги са постоянна гледка, а дежурното тръсване на главата ги изпраща навсякъде - по дрехите ви, по мебелите, по стените. Ако пък стената се окаже прясно боядисана - толкова по-зле за бояджията ...  ;D

Другият постоянен проблем си е количеството къси остри косми които са навсякъде. Дори и в помещения, където кучето никога не е влизало. Така че честото използване на прахосмукачка ви е в кърпа вързано ...